måndag 19 januari 2015

Vad är ett beroende/missbruk?

Psykologen och spelberoendeforskaren Thomas Nilsson skriver i sin bok "Jakten på Jackpot" sex viktiga kriterier som ska uppfyllas för att ett beteendemönster ska betecknas som ett beroende:

1.UPPTAGENHET. Personen är helt upptagen av aktiviteten i fråga. Det mesta av ens vakna tid går åt till att fundera över aktiviteten, planera för aktiviteten t.ex. att skaffa drogen.

2.SINNESFÖRÄNDRING. Aktiviteten innebär en genväg till att må bättre på kort sikt.

3.TOLERANSÖKNING. Att hela tiden behöva mer av den substans som används ELLER den aktivitet man håller på med. Man behöver mer och mer för att uppnå samma kick.

4.ABSTINENSSYMTOM. Kroppen vänjer sig vid substansen eller beteendet, och då personen slutar upplever den jobbiga fysiska och psykiska symptom. Dessa effekter är särskilt obehagliga vid beroende av t.ex. alkohol och heroin.

5.KONFLIKTER. Beroende hamnar ofta i konflikter med sin omgivning. Det talas också om inre konflikter, som att bryta mot ett löfte man gett sig själv.

6.ÅTERFALL. De flesta som är beroende av något försöker någon gång sluta. Återfall är mkt vanliga och leder ofta till samma nivå av användande när missbruket återupptas.


Man kan bli beroende av många olika saker.

1.alkohol/droger/tabletter
2.arbete
3.spel/spänningssökande
4.träning
5.mat/socker
6.köpmani/samlande
7.sex/relationer
8.andlig flykt
9.dator
10.självskadebeteende - skära sig, svälta sig, mm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar